Електронна поща

Проверка на пощата

Всеки клиент получава безплатна пощенска кутия тип: потребител@linkbg.com
Има 2 начина да боравите с тази пощенска кутия:
Единият е директно през интернет приложението, което е достъпно на адрес mail.linkbg.com. Въведете името и паролата, които сте заявили при включването към нашата мрежа и натиснете 'вход'. След като веднъж сте вътре, ще видите вашите новите съобщения отбелязани с удебелен шрифт. Естествено имате възможност да изпращате, групирате, архивирате съобщения според необходимостта и желанието ви.
Другият вариант е с така наречените mail-clients. Това са програми, които с няколко настройки стават среда за обработка на съобщенията Ви. Удобството е, че може да боравите с писмата си дори и да не сте в интернет. Примери за такива програми са Mozilla Thunderbird, Мicrosoft Outlook, Netscape Navigator. Погледнете по-долу за подробни настройки за Microsoft Outlook Express.

Смяна на паролата

Специалистите по интернет сигурност съветват всяка една електронна парола да се сменя максимум на 3 месеца. За пощенската кутия паролата се променя от support.linkbg.com.
ВАЖНО е за потребителско име да изпишите целия пощенски адрес ('потребител@linkbg.com') и съответно за парола досегашната активна. Веднъж в сайта може да изберете от менюто вляво 'смяна на парола' и да следвате инструкциите.

Настройка на Outlook Express

За да ползвате Outlook Express или друга програма за обратка на електронна поща, е необходимо да бъде включена опцията за валидация на изходния мейл сървър. Outgoing mail server requires authentication. 

Ето къде се намира тази опция за Outlook Еxpress:
От началния прозорец:


 

изберете от менюто Tools > Accounts...

 

В отворения прозорец изберете таб Mail и натиснете бутон Properties:

 

В Properties изберете 2рия таб: Servers и маркирайте отметката най-долу пред 'My server requires authentication'. След това натиснете бутона "ок".

 

menora.bgkantora.bgbabycity.bg